Voor een zichtbare Rembrandtbrug

Online petitie

Home / Blog / Online petitie

Update 18 januari 2018: de online petitie is afgerond. We hebben 310 digitale steunbetuigingen ontvangen, geweldig. Samen met de meer dan 700 ‘papieren’ handtekeningen zitten we ruim boven de 1.000.
Heel hartelijk bedankt aan alle ondertekenaars!

Ziet u de Rembrandtbrug ook liever wit blijven? En niet bruin met zwart, zoals de gemeente Leiden wil?
Teken dan a.u.b. onze petitie, via deze link:

http://www.petitie24.nl/petitie/1361/houd-de-rembrandtbrug-wit
Deel deze link ook gerust met uw vrienden, familie, buren!
Vriendelijk bedankt voor uw steun.

 

27 thoughts on “Online petitie

   1. Goed gesproken Saideh, vriendelijk bedankt voor je steun!

  1. En zo is dat Mia ! Reuze bedankt dat ook jij je stem laat horen.

  1. Merci voor de goede afweging Bartha, en hartelijk dank voor jullie steun!

  1. Fijn dat je ons steunt Timo & veel succes met de actie van jouw D66, samen met CDA en GroenLinks, richting het college. We wachten met spanning af!

 1. De brug is niet historisch. Bruin verven is een historische fout! De bebouwing in de omgeving van de brug is evenmin meer historisch te noemen (met dank aan de gemeente Leiden) en is ook voornamelijk licht van kleur. Een bruine brug detoneert; een witte niet. En dat dan nog los van de zichtbaarheid en veiligheid. Ik heb bovendien geen zin om elke dag weer tegen zo’n poepbruine brug te moeten kijken! Wit of een lichte kleur moet de brug hebben. De gemeenteraad bestaat uit vertegenwoordigers van ons burgers, waarvan de ondervraagden in ruime meerderheid voor de witte kleur zijn. De gemeenteraad is niet de vertegenwoordiger van Erfgoed Leiden. Dus zij heeft eerder naar ons dan naar Erfgoed Leiden te luisteren.

  1. Dan zijn we het eens Willem 😉
   Dankjewel voor de reactie!

 2. Ooit een Wittepoort, de Wittesingel daarbij past een witte brug. Hou hem wit, maar vooral omdat het een lichte blikvanger is en nog mooi bovendien.

 3. het wit van de Rembrandtbrug maakt vrolijk.
  Dat hebben we nodig in de stad.

 4. Je kunt wel meer “historisch” verantwoorde aanpassingen voor Leiden bedenken:
  – Alle bestrating weg, alleen hier en daar kinderkopjes en de rest gewoon modder/zand.
  – Gedempte grachten weer openen
  – Riolen weer lozen op de grachten
  – Oude matrassen terug er in
  – Toren van de Pieterskerk weer opbouwen
  maar in ieder geval:
  – Alle auto’s uit de binnenstad
  – Niet parkeren langs de grachten

  Nee, laat maar lekker wit. Dat is voor deze Rembrandtbrug uit 1983 trouwens de enige echt historisch verantwoorde kleur.

  1. Mooie argumenten Huub! Die gaan we zeker meenemen. Dankjewel voor je steun.

 5. Wit is het beste keuze hier, zeker weten! Hopelijk zal de gemeente Leiden nog bruin verf laten in de magazijn staan.

  1. Dat hopen wij ook! Dank u hartelijk voor uw steun & voor uw bericht.

 6. Het besluit om de Rembrandtbrug bruin en zwart te verven staat niet op zichzelf. Het is net zoiets als de maffe en 170.000 euro kostende beslissing om alle straatnaamborden in de binnenstad te vervangen. Dat gebeurt ook al met ‘historische’ bedoelingen. Dergelijke hobby’s hebben met elkaar gemeen dat het om zaken gaat waar niemand om heeft gevraagd en waar niemand op zit te wachten. Daarom is het goed om de discussie over de kleur van de Rembrandtbrug in een wat breder perspectief te plaatsen. Zo kan je je afvragen binnen welke kringen dat soort ideeën ontstaan, hoeveel mensen daar bij betrokken zijn, waarom kritiek wordt genegeerd en op welke wijze de bedenkers met behulp van commissies, een wethouder en een gemeenteraad hun zin proberen door te drijven. Wie zijn die mensen en instellingen die onder de dekmantel van gewichtigdoenerij kans zien om hun ideeën door te drukken? Eigenlijk gaat het om de vraag van wie en voor wie de stad eigenlijk is? Hier volgt het verslag van een kleine digitale zoektocht.
  .
  Ik kwam terecht op de website Collectiewijzer met een verslag uit 2015 van het landelijk Kleurhistorisch Platform. Op deze bijeenkomst vertelde Monique Roscher, projectleider Historisch Stadsbeeld van de gemeente Leiden over de ‘missie’ van het Erfgoedhuis Leiden en Omstreken (ELO) dat ‘kennis van het verleden bij elkaar brengt en deze bruikbaar maakt voor iedereen vanuit de overtuiging dat erfgoed bijdraagt aan de kwaliteit en identiteit van de moderne leefomgeving’. O ja? Nou, hoewel ik kennis van het verleden heel belangrijk vind, heb ik niet het idee dat de door mevrouw Roscher beleden voorkeur mensen bij elkaar brengt. Laat staan dat die kennis bruikbaar is voor iedereen. Dat is geen mening maar een constatering.
  Maar mogelijk heb ik het verkeerd begrepen en doelt zij op samenkomende collega’s. Zo wijst zij op het z.g. Leids Kleurenproject dat weer een onderdeel was van de Nota Cultureel Erfgoed 2005-2015. Auteurs zijn M.J. Burger en E. Steneker, ambtenaren bij de Dienst Bouwen en Wonen, Gemeente Leiden. Overigens is deze nota inmiddels vervangen door de Erfgoednota 2014-2020, geschreven door het Projectteam Erfgoed071. De leden van deze club zijn mij onbekend en ook weet ik niet hoe daar de hazen lopen. Dan is er nog het boek ‘Van Leidse schilders mette groote quast. Historische buitenkleuren in de Sleutelstad’ van Olga van der Klooster, een soort bijbel voor het Leids Kleurenproject. Het is een prachtige bron van historische kleurenkennis en ik heb het met veel genoegen gelezen. Maar daarom hoef ik poepbruine huisdeuren nog niet mooi te vinden; laat staan een zwartbruine brug. Bovendien heb ik begrepen dat mevrouw Van der Klooster een passant is die niet aan het Galgenwater, maar in Heemstede woont.
  .
  Ik zal de laatste zijn die de deskundigheid van genoemde mensen in twijfel trekt. Maar wel meen ik dat hun obsessie met kleuren geen rekening houdt met de beleving van burgers in het algemeen en van omwonenden in het bijzonder. Kennelijk geldt dat ook voor een graag scorende instelling als het ELO.
  Dat het Kleurhistorisch Platform precies denkt te weten wat wel en niet goed is voor ‘het publiek’ blijkt uit een tenenkrommende ‘conclusie’ van 13 februari 2014. Ik citeer: ‘Hecht belang aan hoogwaardige inhoudelijke publiekseducatie. Neem het publiek serieus en voorkom dat ze gaan spelen met kleur onder het mom van een historisch kleurpalet. Vertel over de gemaakte keuzes (kleur, verf en uitvoering zoals wel of niet afbranden) en de gebruikte onderzoeksmethodieken. Benoem de feiten, zoals wat nog te achterhalen was en wat niet en moest een nieuwe invullingen worden bedacht. Speel geen mooi weer en vertel het inhoudelijke verhaal! Dat is vaak een heel aantrekkelijk verhaal.’
  .
  Blijkbaar vinden veel Leidenaars dat verhaal niet aantrekkelijk en hebben zij al helemaal geen boodschap aan paternalistisch geneuzel. Ik voorspel dat er nog veel petities nodig zijn voordat de houding van ambtelijke en bestuurlijke drammers écht gaat veranderen.

  1. Vriendelijk dank voor de ijzersterke reactie & reconstructie Kees. Welkom bij onze actie. We zetten deze met volle kracht voort. Overigens verwijst de bruin-zwarte ‘oekaze’ van 5 okt. 2017 ook naar de Erfgoednota 2014-2020. Weet je trouwens hoe vaak het woord ‘brug’ daarin voor komt? Welgeteld 0 (nul) keer.

Comments are closed.