Voor een zichtbare Rembrandtbrug

vr. 19 jan. 16u15: 2 vrienden, 1 wethouder en 3 hartenkreten

Home / Blog / vr. 19 jan. 16u15: 2 vrienden, 1 wethouder en 3 hartenkreten

Beste Vrienden van de Rembrandtbrug,

De kogel is door de kerk: de Rembrandtbrug wordt niet bruin-met-zwart geschilderd! B&W van Leiden besloten dit op 16 januari. Als Vrienden zijn we blij dat erger is voorkomen, en merken we het volgende op:

1. de door B&W gevolgde procedure was onbevredigend en blijft dat. Na maandenlang gedraai door de wethouder werd nu voor een kleurstelling gekozen die weliswaar beter aansluit bij de wens van De Vrienden van de Rembrandtbrug, maar weer zonder degelijke argumentatie. Het slecht onderbouwde en eenzijdige onderzoek van één enkele ‘deskundige’ weegt kennelijk zwaarder bij B&W dan de visie van meer dan 1.000 betrokken buurtbewoners en brugbezoekers, die de voorkeur voor het sinds 1983 vertrouwde wit hebben. Ondanks dat aanwonenden sinds medio 2016 protesten en vragen hebben laten horen, is er op geen enkel moment een open en gelijkwaardige dialoog met de wethouder mogelijk gebleken. De wethouder reageerde wel, maar altijd indirect, nooit in een gezamenlijk gesprek. De bewering door het College, dat voor een kleurverandering in het beschermd stadsgezicht geen vergunning nodig is, bestrijden wij. Door het niet-volgen van het vergunningtraject is aan de burgers een cruciale inspraakmogelijkheid ontnomen.
Het spijt ons dat de beslissing door het College van 16 januari 2018 op dezelfde wijze tot stand is gekomen als de anderhalf jaar daarvoor: zonder participatie door de burgers, zonder solide onderbouwing, gestuurd door de smaak van één persoon, met een willekeurige kleur als uitkomst. Want wáár staat dat RAL 1014 de lichtste “taankleur” is? En waar staat dat RAL 1013 daar buiten valt? Nergens! De wethouder introduceert de term ‘taanspectrum’ … waar kunnen we die kleurenwaaier inzien?

2. De gekozen kleur RAL 1014 is niet getest op de brug. We hebben geen idee hoe de kleurstelling zal uitwerken. De digitale inkleuring geeft onvoldoende duidelijkheid. We pleiten dan ook voor een zorgvuldige bestuurlijke procedure waarbij eerst proefvlakken worden geschilderd op de brug, en pas daarna definitief wordt besloten. Nota bene Erfgoed Leiden zelf, raadt een voorstudie met proefvlakken aan.

Daarbij komt dat B&W het Leids kleurenpalet aan zijn bestuurlijke laars lapt en dus het eigen beleid doorkruist. Immers, in het officiële Leids Kleurenpalet komt de kleur RAL 1014 in het geheel niet voor. Wij dringen er op aan, een proefvlak aan te brengen met het zogenaamde Bentheim, dat wel in het Palet (no. 12) zit, en is gebruikt op de Morspoortbrug, die op een steenworp afstand ligt. Bentheim zou zomaar eens een gelukkigere keuze kunnen blijken dan RAL 1014. Op de radio zegt de wethouder dat de Rembrandtbrug de kleur krijgt “die overigens ook op de Morspoortbrug zit”. Dit is uitermate verwarrend, want op die brug zit Bentheim en niet RAL 1014.

(op de site van Erfgoed worden overigens ‘pallet’ en ‘palet’ door elkaar gegooid)

3. De ijzeren leuningen in de buurt van de brug dienen wit te blijven, zoals nu bij de Morspoortbrug. De bestuurlijke logica om in hartje Leiden alle ijzeren leuningen zwart te schilderen is nergens op gebaseerd en een litteken op de schoonheid van onze binnenstad. De verdonkering rukt op, eerst op de gevels, straks op de bruggen.

Wij weten ons gesterkt door vele raadsfracties, de betrokken buurtverenigingen, ondernemers in de buurt, Stichting Industrieel Erfgoed Leiden en jongerenorganisatie JOVD.
We zullen ons standpunt duidelijk naar voren brengen tijdens het bezoek van wethouder Laudy aanstaande vrijdag 19 januari om 16.15 uur. Zowel onze waardering voor de beweging die dankzij de wethouder & de politiek in de kwestie gekomen is, als onze zorgen over een bevredigende afronding ervan.

Om 16.15 uur zal de pont anno 1818 het ruime sop kiezen, met aan boord twee Vrienden (waaronder een bestuurslid van de sympathiserende JOVD), de wethouder en natuurlijk de schipper. Namens De Vrienden zullen de wethouder bovenstaande drie zorgen op het hart gedrukt worden. Als hij deze net zo voortvarend oppakt als onze eerdere inbreng, hebben we goede hoop dat de Rembrandtbrug er na de schilderbeurt van komend voorjaar bijna net zo mooi bij staat als nu.
De ruim 1.000 handtekeningen voor een witte Rembrandtbrug zullen na de behouden overtocht aan de wethouder aangeboden worden.
Er worden 19 januari diverse media verwacht, zowel lokaal en regionaal, als landelijk.

Alle Leidenaars en sympathisanten zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn op het Kort Galgewater, bij de noordzijde van de Rembrandtbrug / Molen De Put. Daar staat dan ‘Koek en Zopie’ in de beste tradities van een winters Galgewater.

Nogmaals dank voor de steun van u allemaal,
De Vrienden van de Rembrandtbrug

Impressie RAL 1014 door gemeente Leiden.