Voor een zichtbare Rembrandtbrug

Vrienden bereiden actie voor op vr. 19 jan. om 16:00

Home / Blog / Vrienden bereiden actie voor op vr. 19 jan. om 16:00

Save the date! Op vr. 19 januari verwachten we hoog bezoek bij de Rembrandtbrug. U komt toch ook!?

In onze eerste nieuwsbrief (pdf, of zie hieronder) van 2018 geven we niet alleen een overzicht van al onze vorderingen; we kondigen ook een nieuwe actie aan, waar we de hulp van iedereen goed bij kunnen gebruiken.
We gaan wethouder Paul Laudy uitnodigen om op vr. 19 januari 16:00 uur het Galgewater over te steken. Niet op, maar naast die prachtige witte Rembrandtbrug. De wethouder houdt van authentiek & historisch, dus speciaal voor hem wordt de historische voorloper van de Rembrandtbrug geregeld: een pontje, dat in de maar liefst 160 jaar voordat de Rembrandtbrug (in 1983) gebouwd werd, over het Galgewater voer. Het pontje voer voor het eerst in 1818, exact 200 jaar geleden dus.
 


 
Vanaf het vaartuig heeft wethouder Laudy meteen een prachtig uitzicht op de Rembrandtbrug, in al haar witte schoonheid. We verwachten aandacht voor deze actie vanuit de landelijke media. Het komt natuurlijk des te beter over, als er veel publiek aanwezig is. Wij zorgen voor een koek & zopie tent, dus alle reden om ons te komen steunen, en te laten zien dat u de Rembrandtbrug wit wilt houden. Tevens zullen we op 19 januari de maar liefst 1.000 handtekeningen (digitaal + papier) aan de wethouder overhandigen.
De actie op 19 januari wordt medegeorganiseerd door de liberale jongerenorganisatie JOVD, nota bene de organisatie die qua gedachtegoed het meest verwant is aan de partij van wethouder Laudy, de VVD.

Graag zien we u op vrijdag 19 januari, om 16:00 uur, op de brug. Houd de site en onze Facebookpagina in de gaten voor updates.
 


 


 

Bron foto’s: Erfgoed Leiden

Hieronder de volledige tekst van onze nieuwsbrief (pdf-versie) van deze maand:

Geachte buren & geïnteresseerden in de witte Rembrandtbrug,

Laten we beginnen met iedereen het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar.

Dit bericht is een update over de kleurverandering van de Rembrandtbrug, en onze bezwaren daartegen. Onlangs heeft u daar een petitie voor ondertekend. De overweldigende meerderheid van u (98%) is tegen het voornemen van de gemeente om de brug bruin met zwart te schilderen.

Wij hebben zoals u misschien weet niet stil gezeten, en ondernemen allerlei acties om door te dringen bij de Gemeenteraad en het College met de bedoeling om de stem van de omwonenden & sympathisanten te laten horen. Zo hebben we een website opgericht, www.rembrandtbrug.nl, een Facebookpagina – Vrienden van de Rembrandtbrug, we hebben de media (krant, TV, radio, websites) gehaald, de politieke partijen aangeschreven en gesproken, alsmede de Raadsleden toegesproken in een commissievergadering. Inmiddels hebben we een aantal partijen aan onze kant gekregen (GroenLinks, CDA, D’66, PvdD, Leefbaar Leiden). De schriftelijke vragen die de 3 eerstgenoemde partijen aan wethouder Laudy hebben gesteld, moeten uiterlijk 22 januari beantwoord worden. We zijn benieuwd naar zijn antwoorden. De buurt/wijkverenigingen aan weerszijden van de brug steunen ons, alsmede de Stichting Industrieel Erfgoed Leiden, en vele ondernemers in onze buurt.

Ook hebben we inmiddels 1.000 handtekeningen verzameld. Bewoners, ondernemers, passanten, en toeristen: allemaal vinden ze het een slecht plan. Alleen de verantwoordelijke wethouder (Paul Laudy, VVD) en zijn ambtenaren proberen zich doof te houden voor alle bezwaren en het verzet tegen deze verandering.

De laatste ontwikkeling is dat de JOVD (liberale politieke jongeren) zich ook heeft uitgesproken tegen het plan van ‘hun’ wethouder. Gezamenlijk zijn we een actie aan het voorbereiden waarbij de wethouder uitgenodigd gaat worden. We willen de wethouder met een pontje over het Galgewater op en neer varen naast de brug. Daarbij ziet hij de brug eens in het echt (én hoe mooi de brug nu is), en willen we hem de 1.000 handtekeningen overhandigen. Het lijkt ons leuk om dan ook een koek en zopie tent bij de brug te zetten. We verwachten aandacht vanuit zowel de landelijke als de regionale media. Dit alles moet plaatsvinden op vr. 19 januari. (Tijdstip 16:00) Komt u ook!?

We willen vooral duidelijk maken dat gekozen volksvertegenwoordigers niet zomaar plannen moeten doorvoeren tegen de zin van omwonenden, want wie of wat vertegenwoordigen ze dán? We hopen dat velen van u daarom op vr. 19 januari aanwezig zullen zijn. Het succes van deze actie is in belangrijke mate afhankelijk van zichtbaar protest door ons als omwonenden en sympathisanten.

Meer informatie over alle perikelen rond onze brug is te vinden op de website. Wij hopen u te zien op 19 januari 16:00 bij de brug! Wilt u ook op andere manieren meehelpen? Graag! Hieronder vindt u ons e-mailadres. Mail ons gerust.

Met hartelijke groeten namens De Vrienden van de Rembrandtbrug,
Marco Vermij

rembrandtbrug@gmail.com
of het
contactformulier op deze website